Бидејќи лозјето се наоѓа на голема надморска височина, гроздовите се изложени на оптимална сончева светлина која ги поттикнува да зреат бавно и рамномерно, развивајќи сложени вкусови и живописни ароми на кои никој не може да остане рамнодушен.
Посебноста на вкусот на вината „Монтеко“ лежи во вулканската почва на која се засадени лозовите насади која богато ги храни со минерали, при што тие обликуваат вина со ненадминлива чистота и карактер, висока свежина и интензивен вкус. Skopjeinfo
Уникатна природна средина во која виреат лозовите насади, прецизна селекција на грозје и врвни производни процеси водени со максимална експертиза и страст, се клучните фактори кои ја дефинираат извонредноста на вината „Монтеко“, новиот бисер во низата на македонската винска традиција. Biznisvesti