Утре во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија, во 19 часот ќе биде отворена изложбата „Мириса на пандишпан“ – сефардската кујна на Евреите од Македонија од населувањето до денес, со која се презентира и популаризира дел од културното наследство на Евреите. Novamakedonija
Посетителите ќе го осознаат потеклото на терминот „пандишпан“ кој има корен во сефардските јазични корени „пан ди Спања“ или лебот од Шпанија.
Еврејската култура, обичаите, кои ја отсликуваат традицијата се своевидни чувари на традицијата и идентитетот на Евреите од овие простори. Nezavisen
Преку структурата на празнична подготвока на храната посетителите ќе имаат можност да ги следат спецификите на сефардската кујна и животниот циклус што го градат етничкиот идентитет на овој народ.
Со тоа ќе го запознаат и овој дел од културата на еврејскиот народ во Македонија. Republika