Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
14
44.09
28.35
2.27/2.14
14.00
7.02
0.50
969.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 14
20 ■ 0.99/0.01 ■ 2 ■ 298.8
Best clustering variants
20 0.99/0.01 2 298.8
Fokus

Покрај другите, за ранливи категории на луѓе се сметаат лицата кои работат во надворешни услови и се повеќе изложени на влијанието на топлотните бранови, или лица кои работат на работни места изложени на висока температура и топлинско зрачење, лица кои губат премногу течности за време на работата итн., може да се почувствителни на болести поврзани со топло време.

На пример: градежни работници, земјоделци, сообраќајна полиција, работници за испорака и сл. „Препораки за заштита на работниците од високи температури За работодавачите: – Проверка и одржување на техничко-технолошки мерки како вентилација, климатизација, редовно мерење на амбиентната температура и со поставување на работните станици што е можно подалеку од сончева светлина и извори на топлина; – Обезбедување минимум една климатизирана просторија со функција на „засолниште“ (каде што вработените можат да се разладуваат извесен период во текот на работата); – Да се земе предвид можноста за потенцијално работење онлајн, флексибилно работно време, двократно работење, надополнување на изгубеното работно време и други модалитети; – Избегнување работа на отворено од 11 до 17 ч., почести паузи и достапност на течности и електролити; – Ротација на работните задачи и преместување на работниците во постудени простории секогаш кога е тоа можно. Fokus

20:30 h 23-Jun-2025
  • Институтот за јавно здравје повикува на почитување на мерките на заштита на здравјето на општата популација и на ранливите групи на население во услови на високи амбиентни температури.
  • ◉ ИЈЗ со препораки за заштита на граѓаните по најавите за претстојниот топлотен бран
13:21 h
  • Поради најава од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) за очекувани повисоки максимални дневни температури од 24 до 27 јуни 2025 година, Институт за јавно здравје повикува на почитување на мерките на заштита на здравјето на општата популација и на ранливите групи на население во услови на високи амбиентни температури.
  • ИЈЗ со препораки за претстојниот топлотен бран
07:02 h 22-Jun-2025
  • Три лица на возраст од 50, 65 и 78 години, годинава заболеле од листериоза, а највозрасното од нив починало, потврдуваат за Мета од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ). Ова заболување е сериозна инфекција која најчесто настанува по внесување на храна контаминирана со бактеријата Listeria monocytogenes.
  • Едно лице починало од листериоза, две други заболеле, ИЈЗ апелира: Внимателно со храната
Republika

Обезбедување поголем број работници, по потреба; · Почести паузи во текот на работата, разладување на вработените со обезбедување климатизирани простории и течности за пиење и електролити; · Намалување на интензитетот на работата и нормите во производството; · Избегнување прекувремената работа; · Прекин на работата при потреба; · Внимателност со ранливите групи вработени (постари работници, хронични болни, лица со зголемена телесна тежина, бремени жени и др.) и нивно прераспределување работни места соодветни за нивната состојба; · Обезбедување соодветни лични заштитни средства и дозволување нивно отстранување за време на паузите; · Надзор при работа со хемикалии поради зголемена опасност од интоксикација, спречување на прекувремена работа и поттикнување самопријава на симптоми.

За вработените: · Врамнотежена исхрана, внесување минимум 2 l вода дневно, избегнување алкохол и кофеин, и внесување електролити при засилено потење; · Редовен одмор, доволно спиење, туширање и едукација за прилагодување на високи температури; · Носење лесна, светла и памучна облека, заштитни очила за сонце, капи и крем со УВ фактор 30+ при работа на отворено; · Препознавање симптоми на топлотен удар (вртоглавица, замор, вознемиреност, повраќање) и будност за колегите. Republika

Kajgana

„Обезбедување минимум една климатизирана просторија со функција на „засолниште“ (каде што вработените можат да се разладуваат извесен период во текот на работата); Да се земе предвид можноста за потенцијално работење онлајн, флексибилно работно време, двократно работење, надополнување на изгубеното работно време и други модалитети; Избегнување работа на отворено од 11 до 17 часот, почести паузи и достапност на течности и електролити; Ротација на работните задачи и преместување на работниците во постудени простории секогаш кога е тоа можно.

Обезбедување поголем број работници, по потреба; Почести паузи во текот на работата, разладување на вработените со обезбедување климатизирани простории и течности за пиење и електролити; Намалување на интензитетот на работата и нормите во производството; Избегнување прекувремената работа; Прекин на работата при потреба; Внимателност со ранливите групи вработени (постари работници, хронични болни, лица со зголемена телесна тежина, бремени жени и др.) и нивно прераспределување работни места соодветни за нивната состојба; Обезбедување соодветни лични заштитни средства и дозволување нивно отстранување за време на паузите; Надзор при работа со хемикалии поради зголемена опасност од интоксикација, спречување на прекувремена работа и поттикнување самопријава на симптоми“. Kajgana

Meta

Како што пишува во информативниот текст во врска со оваа болест, на веб-страницата на ИЈЗ, најчесто инкриминирана храна која се поврзува со ширење на листериоза се смета месо и преработки од месо (колбаси, виршли, паштети, деликатесни меса и нарезоци), непастеризирано млеко и млечни производи како што се меко сирење, кремови/намази, путер, посебно ако се направени од непастеризирано млеко; свежа или чадена риба и морски плодови, замрзнато месо и месни продукти, свежо и замрзнато овошје и зеленчук, претходно подготвени салати и сендвичи, из’ртени семиња готови за консумирање.

„Инфекцијата може да се пренесе и преку контаминиран свеж зеленчук и овошје, особено лубеница и диња (познати епидемии во светот). Други патишта на пренесување на инфекција може да бидат: директен контакт со заразените животни, нивни органи, ткива и излачувања или контаминирана животна средина. Meta