Д-р Мира Шарма, специјалист по хербална медицина, забележува: „Топлината на црниот пипер го стимулира циркулацијата и помага при чистење на дишните патишта.“ – Зголемена апсорпција на хранливи материи: Пиперинот ја подобрува биорасположивоста на одредени соединенија, како куркуминот од куркума, за речиси 2000%, според истражување објавено во Planta Medica (1998) (Shoba et al., 1998). – Антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти: Пиперинот покажува потенцијал за намалување на воспаленијата и заштита од оксидативен стрес, што е потврдено во студија од Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2013) (Butt et al., 2013). Рецепт за чај од црн пипер: Овој едноставен, затоплувачки пијалак е идеален за ублажување на болки во грлото, кашлица или слабо варење. Nmd