За чоколадниот фил: 500 мл млеко 1 кесичка ванилин шеќер 100 гр шеќер во прав 150 гр смеса за чоколаден крем (на пр. пудинг, шлаг или инстант фил) За ванила фил: 500 мл млеко 1 кесичка ванилин шеќер 100 гр шеќер во прав 150 гр смеса за ванилин крем И уште: 600 гр бисквити (поделете на половина – 300 гр горе, 300 гр долу) Доколку е потребно, малку млеко за потопување на бисквитите Калап со одвојлив обрач 20 x 28 см Подготовка: Изматете го кремот во прав со млекото, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер додека не стане густ и мазен.
Ако сакате чоколадни колачи и колачиња, но не сакате комплицирани рецепти, тогаш треба да ја пробате црната торта.