Лазањите со тиквички се лесна, кремаста и освежителна алтернатива на класичните лазањи со месо.
1 пакување кора за пита 300 г фета сирење 2 чаши јогурт 1,5 чаши кисела вода 50 мл маслиново масло 3-4 јајца 1 кесичка прашок за печиво Сол по вкус Сусам за посипување 1 жолчка од јајце за премачкување Подготовка: Во голем сад измешајте: иситнетато фета сирење, јогуртот, јајцата, киселата вода, маслото, прашок за печиво и солта Одделете 2 цели кори, а остатокот исечете го на ленти (широки приближно 2 см), потоа ставете ги во подготвениот фил и внимателно измешајте за да се соедини сè. Обложете го тавчето за печење со хартија за печење и ставете 2 цели кори преку рабовите – тие ќе се користат за преклопување подоцна.